13 Aralık 2012 Perşembe

Bİr Sinir Hali :/

Ben kürt değilim.Alevi de değilim.Bu tür şeylerin rahatça konuşulamıyor oluşuna şaşıyorum.Dün Kayıp Şehir isimli dizide Ahmet Kaya çaldılar.Yalan da Olsa...Çok da yakışmıştı.Suskunlar'da da ara sıra Ahmet Kaya parçalarına yer verdiler.Çok da hoş oldu.Şu an Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk televizyon kanalı kürtçe bir kanal açtı.Açsın.O konuyu tartışmayacağım.

Ben siyasetin "S" sini bilmem.Ama bu ülkede laz,ermeni,suryani,türk,kürt...Kökeni farklı bir sürü insan var.Ancak burası Türkiye.Lazistan,Ermeniztan,Kürdistan değil.Dolayısıyla burada Türkçe konuşulması kadar normal bir şey olamaz.Ancak burada yaşayan diğer kökenlerin de dillerinin konuşulduğu bir tv kanalı olması çok da problem değil.Gelelim asıl meseleye;Ahmet Kaya yıllar önce kürtçe bir şarkı söyleyeceğim dediğinde çatal bıçak fırlatanlar.Şimdi de TRT nin kapısına dayanabilirler mi?İktidara çatal fırlatabilirler mi?

Bunu da geçtim.En kıytırık işe gireceğiniz zaman bile sabıka kaydı isterler öyle değil mi?Sabıkan varsa işe alınmazsın.Benim caanım ülkemin başbakanı sabıkalı.Caanım milletimin meclisinde terör örgütünü kucaklayan bağrına basan vekiller var.Sabıkalı.Dedim ya ben siyasetten anlamam.Bürokrasi,anayasa,fezdeke vs...Yeter ki bazı şeyler yapılmak istensin.Çok güzel kılıfına uydurulur.Demem o ki;meclisimizde terör örgütü yandaşları var.Meclisimizde anaasamızda suç kabul edilmiş bir suçtan yargılanmış ve suçlu bulunmuş sabıkalılar var.Duygulanmamızı,gözümün yaşarmasını,gururlanmamızı,Ata'mızı anlmamızı sağlayan milli bayrmalarımızı yok farzeden,bizi kutlamaktan men eden insanlar var.Ben rengarenk kıyafetler içinde minikleri gördüğüm zaman.Bir oyun oynarken yanlış hareket yapan,onu izleyen anne babasına oyun esnasında el sallayan,çiçek olan,böcek olan ilkokul öğrencilerini gördükçe Ata'ma şükran duyuyorum.Stadyum tiribünlerini al yıldızlı bayrağımıza dönüştüren tepesinde renkli kartonlarla günlerce saatlerce çalışan gençlerimizi,onları çelıştıran emektar öğretmenlerimizi,bağrından koparcasına bağıra bağıra şiir okuyanları gördükçe,Andımız'ı,İstiklal Marşını duydukça ülkemle,milletimle,vatanımla gurur duyuyorum.Ve hangi başkan,hangi bakan,hangi vekil beni ve benim gibi düşünen milyonları bu gururdan mahrum bırakabilir?Nasıl böyle bir karar verilebilir?Kime ne zararı vardır bunun?

Çok dağınık yazmış olabilir.Bir sinir haliyle yazılan şeyler.Sadece sanatını yapmaya çalışan,zamanla biraz da kökeninden dolayı halkın belli bir kısmı tarafından daha çok dinlenen - ki aslında şimdi inkar etseler de herkes onu dinlemiş,şarkılarını ezberlemiştir.- kürtçe şarkı söyleyeceğim dediği için bölücü ilan edilip ülkesini terk etmek zorunda kalan ve tıpkı Nazım gibi kendini sürdüğü ülkede tek başına ölen Ahmet Kaya'ya yazık olmadı mı?

O eller,o diller utanmıyor mu?

Yazık!


5 yorum:

  1. Dağınık falan değil rahat ol.Su gibi yazmışsın .Yüreğine sağlık.Gerçekten Ahmet Kaya aklıma geldikçe onun için çok üzülüyorum.Böyle ölmeyi,sürülmeyi,sürdürülmeyi haketmedi.Ayrıca Ahmet Kaya'nın her konserine türk,kürt vs hepimiz kardeşiz diyerek başladığını hatırlatırım.Allah rahmet eylesin..Bu ülkede kim hakettiği değeri gördü ki..Ve kimler haketmedikleri koltuklarda oturup ahkam kesmekte...yazık ki ne yazık !

    YanıtlaSil
  2. Şimdi tekrar okudum da nasıl sinirlenmişim.Ben Ahmet Kaya'yla büyüdüm.Çok severim.Aslında konu sadece o değildi.Gözün gördüğü yanlışlara "bir şey yapılamıyor" havası vererek göz yumulmasına karşıyım çok.Kızıyorum işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Ben kürt değilim.Alevi de değilim.Bu tür şeylerin rahatça konuşulamıyor oluşuna şaşıyorum' demişsiniz. Bu tür şeylerin rahatça konuşulamıyor olmasına boşuna şaşırmayın. İşin sırrı cümlenizde gizli zaten. Ahmet Kaya ile ilgili iki olumlu söz edebilmek için bile cümleye 'ben onlardan değilim ha, sakın ola yanlış anlaşılmasın' mealinde bir şeyler yazmadan başlayamıyorsanız, bu tür şeyler hiç bir zaman rahatça konuşulamayacak demektir.

      Sil
    2. Kürt ya da alevi değilim diye başta yazmamın sebebi bir tür önlem değildi.Ahmet Kaya'nın sahiplenildiğini düşünenlere kürt ya da alevi olmadığım halde sevebiliyorum,seviyorum anlamında yazılmıştı.Ha aksi de olsa idi atalarım kimler olursa olsun gururla söylerdim.Ben en azından böyle düşünerek yazdım ama savunduklarımın tersi anlaşıldığı için de üzüldüm açıkçası.Çok da kurcaladım beynimi acaba kendim bile farkında olmadan önlem almak amaçlı mı yazmışım diye ama değil.Önceki yazılarımı okursanız Ahmet Kaya ile ilgili olanları bu tavrın onlarda olmadığını görürsünüz.

      Hoş ispata ihtiyaç yok ama yazdıklarım düşünmediğim bir şeyi lanse ettiği için üzüldüm.



      Sil
    3. Ben biraz fazla hassasiyet gösterdim galiba ama günlük hayatta Türkiyenin 'ötekilerinin' nasıl da saçma sapan şeylerle uğraşmaya zorlandıklarını bilemezsiniz. Aslında bilirsiniz çünkü sizde bir kadın olarak bu ülkede bir çeşit 'öteki' olarak yaşıyorsunuz zaten.Sözün kısası iyiniyetli olduğunuza şüphem yok.Tarzınızı sevdim bu arada.

      Sil